Jo googlejo, tu googleges, ell googleja…

Publicado: 29 septiembre, 2013 en Internet, Mòbil, Xarxes socials
Etiquetas:, , , ,

pantalla ordinador google Aquest cap de semana em van sorpendre uns amics en comentar-me amb tota normalitat que una de les seves aficions preferides i a la que major temps dediquen en les seves hores lliures és googlejar. I no em vaig sorprendre per l’afició en sí, perquè ja sabem que cada cop és més el temps que dediquem a Internet  i a les xarxes socials. He trobat aquest article que assegura que els que tenim accès a internet dediquem aproximadament 375 minuts al dia a la xarxa. I  en aquestes més de sis hores, què fem? Doncs, estem a les xarxes socials (68 minuts), editem documents i fotos (38 minuts) i naveguem per internet sense més (51 minuts).

El que em va sorprendre va ser el terme utilitzat: googlejar o guglejar. El vaig buscar al web de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Real Acadèmia Espanyola i res, cap resultat. Després a dos webs indispensables pels qui treballem amb el llenguatge: Optimot de la Generalitat de Catalunya i Fundeu, un projecte de l’agencia EFE i el BBVA que et permet fer consultes urgents. I és a Fundeu, on trobo la primera referencia al terme. I diu: «Googlear» (o «guglear»). Estos dos términos son muy comunes en el argot de la computación. ¿Podemos considerarlos correctos? No son parte del lenguage culto pero hoy en día los usa mucha gente. ¿Qué alternativas podemos usar en español?  Prefiero decir «consultar en Google» que decir «guglear» o «googlear».

Molt bé, em queda clar però tots sabem que la llengua és viva i que, sortosament, sempre evoluciona i s’aplica més ràpidament que la normativa. Si la ciutadania empra la paraula googlejar amb normalitat, l’hem d’ignorar?

Descobreixo que els diccionaris anglosaxons, com el Merrian-Webster,ha decidit incloure el terme  «to google» en la seva última edició tot i que això no ha fet massa gràcia als propietaris del cercador que temen perquè la marca es converteixi en un genèric. Ho explica fins i tot la wiquipèdia.

I és que no hi ha dubte: a España el 90% de les cerques a internet es fan utilitzant Google. Es per això que s’ha estès tant el terme, que la ciutadania l’utilitza, també els mitjans de comunicación, els blogs, a les xarxes… La primera referència escrita diuen que va ser d’Enrique Dans l’any 2001. La pregunta ara és, quant trigarà a ser acceptada pels acadèmics?

Anuncios
comentarios
  1. Anju dice:

    Bé, sempre els ha costat una mica això d’acceptar neologismes… més si vénen d’un anglès informàtic més aviat de registre col·loquial. Crec que trigarem… Personalment, però en aquest cas, tampoc ho trobo necessari… veurem com arrela.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s