Atents al Big Data, dels contiguts a l’estrategia.

Publicado: 18 junio, 2013 en Internet, Periodisme, Tecnologia, Webs, Xarxes socials
Etiquetas:, , , , ,

Big DataJa fa temps que se’n parla però a casa nostra encara és allò desconegut, que ens queda llunyà i que deixem per més endavant… I es que quan encara estem assimiliant i adaptant-mos al nou entorn 2.0, els canvis que ha provocat internet i les noves tecnologies, la gran quantitat d’informació generada a la xarxa, la irrupció de l’usuari al món de la comunicació… Quan encara no som capaços ni els que ens dediquem a aquest món de conèixer i processar totes les eines de gestió de continguts, xarxes socials i sistemes de mètrica i anàlisi de les dades que ens ofereix Facebook (Insights) o Google (Analytics) o la gran quantitat de programes que proliferen (Rafian6, Tweetstats, Social Bro, Trendistic, BlogPulse, SocialMention, Welovroi, Simply Mesuared, Ubervu, Adwords, Klout, etc, etc…) Resulta que ara el futur és el Big Data. I què és exactament el Big Data?

La Wikipèdia ens diu que Big Data és en el sector de tecnologies de la informació i la comunicació una referència als sistemes que manipulen grans conjunts de dades (o data sets). Però la importància real del Big Data rau en el tractament i la capacitat d’anàlisi que et genera dels enormes repositoris de dades existents, inimaginablement grandiosos i tan desproporcionats que resulta imposible de tractar i analitzar sense aquest nou sistema. I és que cada dia tenim més contingut a la xarxa procedent de págines web, blogs, bases de dades, aplicacions, directoris d’imatge i video, xarxes socials, apps, dispositius móbils… Certament és una bogeria que fa por. I el cert és també que ni les empreses ni els periodistes estem preparats. Ens ofeguem amb tanta informació en xarxa i ens sentim incapaços de rentabilitzar correctament i amb rapidesa el temps que dediquem a la cerca d’informació i anàlisi de dades.

Big data ofereix una manera efectiva de fer aquesta feina i el més important un millor retorn de la inversió en valuoses dades, convertibles en exclusius reportatges de dades o, en el cas empresarial, en oportunitats comercials. Us recomano l’informe McKinsey sobre Big Data que explica l’oportunitat de negoci que pot generar.

Però el Big data requereix moltes habilitats noves. Estem parlant de tecnologies avançades i noves plataformes amb grans volums de dades, noves tècniques, processaments paral·lels, anàlisis visuals, un canvi de mentalitat en l’estructura operativa d’una empresa o mitjà de comunicació, dedicar-hi temps i equips, inversió… I això resulta difícil d’entendre avui dia aquí, quan per molts és encara desconegut el món de l’analítica web y de les xarxes socials, quan tenim por a la interacció i que parlin de nosaltres, quan pensem que no ser a internet o tancar els perfils socials és evitar les crítiques. Por a un canvi de paradigma que ja no depèn de nosaltres, que s’ha produït i que no sols és imparable sinó que està evolucionant a velocitat de la llum. De fet, als Estats Units es considera una de les tendències més importants en creixement i amb futur i possiblitats de negoci.

Així que atents al futur i al Gran Big Data. Aviat no sentirem parlar d’una altra cosa.

Big Data. Datos infográficos

Infografia sobre Big Data

Anuncios
comentarios
  1. Anneta dice:

    Menys mal que et tinc a tu perquè em poses al dia. Sí, em surt en algunes de les últimes traduccions aquest Big Data.

    Per cert, això de les tecnologies “avançades”… totes ho són cada quan surten. Malgrat que en aquest cas sigui certament cert (redundància a propòsit), un terme molt últim en màrketing: tot són tecnologies avançades. El meu ebook Kindle de fa un any també devia ser tecnologia avançada, malgrat que va sortir enmig de l’era dels smartphones i ipads i bla bla bla… era tan “avançat” que calia usar botons, sí, botons! Sort que la tecnologia més “avançada” ara i me l’han fet de “pantalla tàctil” 1 any més tard… Hi ha “tecnologia avançada” i allò que se’n diu prendre el pèl al consumidor…

    Bueno, t’ho diu una que viu en l’aïllament total de l’era de les coses avançades 😉

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s