Stop als desnonaments periodístics!

Publicado: 19 abril, 2013 en Periodisme, Premsa Local, Terres de l'Ebre
Etiquetas:, , , ,

stop desnonaments periodisme

Fa poc més d’un any vaig escriure El tsunami de la crisi arrassa el periodisme ebrenc amb l’objectiu de posar de manifest i aixecar l’alerta de la delicada situació que estava vivint el món del periodisme i els perills del seu desmantellament, especialment en els territoris perifèrics com les Terres de l’Ebre, allunyats dels grans centres econòmics, culturals i polítics. A nivell local, l’acomiadament de periodistes va començar com un degoteig en els mitjans privats i ocasionalment algun de públic però ja es percibia el perill de convertir-nos en un territori desemparat d’informació constant, veraç, compromesa i de qualitat. Ara, un segon tsunami provocat per la CCRTV sagseja l’Ebre que perd els corresponsals de TV3, CatRàdio i previsiblement (encara no s’ha fet l’anunci oficial) de bona part de l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

‘Són les conseqüències de la crisi’, argumentarà algú. I és cert, la crisi ha colpejat durament al sector periodístic. Segons l’informe del Col·legi de Periodistes de Catalunya que podeu llegir en el darrer número de la Revista Capçalera, només al 2012 s’han destruït 3.670 llocs de treball i el Servei d’Ocupació de Catalunya registrava al febrer 1.769 periodistes buscant feina. Dessolador. Dramàtic. Esgarrifós i més.

Però que no us enganyin amb l’argument de la crisi. Una cosa és la crisi i l’altra, l’excusa de la crisi. Mitjans públics i privats es recolzen en la pèrdua d’ingressos per argumentar la necessitat de retallar personal. Irònic, llavors, que es proposi una “retallada piramidal inversa” on les categories més baixes són les més afectades per les retallades i ens carreguem així i sense que ens tremoli el braç als petits corresponsals de comarques que treballen 30 dies i 24 hores, si cal, amb vocació de servei, per no deixar la població desinformada mentre paguem quantitats irreverents a ‘presentadors estrella’ com el Manel Fuentes (entorn als 700.000 euros) o mantenim en secret els salaris dels consellers, el president de la CCMA i els directors de TV3 i Catalunya Ràdio (CCOO denuncia que els directius de la CCMA cobren més que els consellers). ¿Es això una bona gestió pública? ¿Són aquests els objectius dels mitjans de comunicació públics? Perquè jo pensava que l’objectiu era informar i mantenir la població informada, donar visibilitat a tots els territoris del país, fer el corresponent control de la cosa pública, avançar-se i ‘destapar temes’. I jo em pregunto com, en el cas de Catalunya Ràdio per exemple, quatre treballadors de la xarxa interna podran fer la mateixa feina que la trentena de corresponsals que treballaven fins ara.

I es curiós que l’opció escollida per la CCRTV sigui tan contrària als consells que dónen tots els experts en comunicació i emprenedoria d’arreu. Diuen: Per recuperar l’audiència i el model de negoci (els ingressos de lectors i publicitat) el que cal primer és construir una oferta variada basada en la informació de qualitat i d’interés per a la ciutadania. Primer, periodisme. Segon, creativitat i imaginació per diferenciar-se. I tercer, no estirar més el braç que la mànega. I només així es recuperaran els ingressos. Només si s’inverteix en els continguts i el bon periodisme, podrem tenir en el futur el suport dels lectors i dels anunciants.

Però no cal que us digui qui perd i qui guanya amb tot això. Perd la ciutadania que en deixar de tenir informació és més fàcilment manipulable. I guanyen els poders fàctics, els polítics, que a menys periodistes, menys pressió i menys control. Però sobretot perd el territori que deixarà de tenir visibilitat, de donar a conèixer els seus actius, les costums i tradicions.

Per això us dic: Parem els desnonaments periodístics! #Sosperiodismeebrenc

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s