El ‘arte de morir’… a les xarxes socials

Publicado: 17 octubre, 2012 en Internet, Webs, Xarxes socials
Etiquetas:, , ,

taut digital-periodisme-maite ruizUna de les consultes més freqüents que darrerament sorgeixen en seminaris, conferències i xerrades sobre internet i xarxes socials és què passa amb la vida online després de la mort de l’usuari. Qui hereta les seves fotos, continguts, àlbums, videos, contactes, perfils d’usuari, etc.? El cert és que avui dia no hi ha encara cap protocol a seguir ni per part de la legislació catalana, ni espanyola ni europea i tampoc per part de les companyies sigui Facebook, twitter, instagram, pinterest, you tube, etc.

Les respostes que he obtingut és que actualment la llei està començant a abordar aquest buit legal amb importants discusions sobre qui pot accedir o eliminar un perfil o un correu electrònic. Facebook, per exemple, quan és informat que un usuari ha mort impedeix noves actualitzacions d’estats i només permet als amics que puguin veure el timeline històric i les seves aportacions en el perfil. De casos n’hi ha molts i alguns han arribat a les altes esferes judicials si bé la jurisprudència sobre aquest tema és encara escassa. A Estats Units, alguns estats com Oklahoma, Nebraska, Connecticut, Indiana i Rhode Island han aprovat les primeres lleis que determinen un mínim estat legal però, sens dubte, encara queda molt a fer envers aquest tema.

I vist com està el tema, no és d’extranyar que molts ja opten per deixar les dades i passwords d’usuari en el testament amb les instruccions bàsiques i la persona a qui confien que complirà fidelment amb els seus desitjos sobre com acabar o preservar la seva vida online després de la mort. Fins i tot, hi ha que parla de les targetes de donació de perfils com si d’un òrgan vital es tractés.

Si us interessa el tema us deixo un parell d’enllaços amb més informació sobre el tema: Vida digital después de la muerte o Zombis digitales

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s