Què quedarà del periodisme? És possible encara un ‘Watergate’?

Publicado: 17 junio, 2012 en Articles, Periodisme
Etiquetas:, , , , ,

periodisme-maite ruizReflexions i debat sobre el periodisme i la seva funció social. La IV Assemblea de Periodistes, organitzada pel Sindicat de Periodistes de Catalunya dissabte 16 de juny a Barcelona va cloure amb un manifest que reivindica la funció social del periodisme. I tot just avui, 17 de juny, quan es celebren els 40 anys del cas Watergate, aquesta funció social hauria de tenir més sentit que mai.

En la jornada van participar Silvia Cobo, columnista al diari on line Economia digital; Pere Rusiñol, exredactor del diari Público, i Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Comunicació i professor de la UAB. Tots van coincidir a reflexionar sobre la greu situació actual que viu el periodisme, immers en la crisi que afecta tots els seus àmbits, la gran quantitat d’acomiadaments produïts en els darrers anys, el gran nombre de professionals que surten any rere any de les universitats sense possibilitats de ser adquirits pel mercat laboral i, en definitiva, sobre el futur de la professió. ‘Hi ha massa universitats de Periodisme, massa futurs periodistes per al nostre mercat laboral‘, ens diuen. ‘El periodisme també ha viscut una bombolla de mitjans‘, afegeixen. Sindicats professionals, Col·legis Oficials, Universitats, doctors, catedràtics, experts, intel·lectuals…. i ho dieu ara això? On ereu fa cinc anys? Per què no ho vau advertir?

L’escàndol del Watergate ha estat un dels grans exemples de la funció de control polític que fa el periodisme, el cas més explicat a totes les Universitats de Periodisme i una clara mostra de la necessitat d’aquesta professió.

I no va ser només un èxit periodístic del Washington Post i els seus periodistes dedicats a la investigació. Va ser un èxit de la ciutadania que es va assabentar de tota la trama de corrupció i això li va permetre ser crítica i decidir (votar) amb llibertat. I va ser també un èxit polític perquè va atemorir i demostrar als qui tenien el poder i es creien ‘intocables’ que això no era així.

Avui periodistes dedicats a la investigació en aquest país en queden pocs i els pocs que queden, ho són vocacionalment i difícilment treballen en mitjans de comunicació. Un exemple n’és el cas Wikileaks.

Per això em pregunto: Què quedarà del periodisme? Es possible encara un ‘Watergate’? I qui en surt guanyant i qui perdent de tot plegat? Haurem de seguir reflexionant…

El periodisme es reivindica (TV3)

Watergate, 40 anys després (TV3)

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s