Per fi, la televisió li perd la por al digital i posa en graella ‘La Nube’, un programa que parla de comunicació digital i xarxes socials. Felicitats a La 2.

Publicado: 13 abril, 2012 en Articles, Internet, Periodisme, Televisió, Xarxes socials
Etiquetas:, , , , ,

Que el gremi perilanube-periodisme digital-maiteruizodístic arriba tard al món de la comunicació digital ja ho hem comentat en d’altres ocasions. Cert és que ningú podia imaginar-se que internet, els blogs i les xarxes socials podien crear un nou model de comunicació seriós i seguit per les masses capaç de fer la competència als grans mitjans del periodisme convencional (Premsa, ràdio i TV) i el poder dels grans grups editorials. Quan això va començar a passar, alguns es van mostrar reticents,  incrèduls i fins i tot negaven la realitat i s’estroncaven encara més en el món offline criticant i desprestigiant el que el món online pot aportar ben gestionat.

Cert és també que alguns mitjans s’han deixat portar pel tsunami que ha generat internet, però sobretot la tecnologia mòbil: smartphones, tablets, Ipads, etc. Però en general, els mitjans de comunicació han rebutjat la comunicació digital a través de blogs, xarxes socials o fòrums de participació i ho han vist més com una competència deslleial que com noves oportunitats i espais per trobar-se i dialogar amb els seus públics. La intenció dels mitjans convencionals o offline, fins ara, ha estat sobretot captar nous lectors, oients i espectadors, a més de fidelitzar-ne els que ja tenia utilitzant el fenòmen de les xarxes socials com una eina de màrqueting, és a dir, per posicionar els seus formats, publicitar-los i atreure i fidelitzar el nombre més gran d’usuaris possible.

Tot això, però, comença a canviar i ja era hora. En breu sortirà la versió espanyola de The Huffington Post, que dirigirà -amb molt encert- Montserrat Domínguez i ahir… sorpresa, La 2 de TVE estrenava ‘La Nube‘, un nou programa que dirigit per Toni Garrido ens parla amb normalitat i amb serietat de la societat d’internet i els canvis de l’era digital. Però no d’una manera científica o dissenyada per a frikis, no. D’una manera seriosa, periodísticament rigorosa, amb convidats interessants com el creador de tuenti, Zaryn Dentzel, o la pròpia Montserrat Dominguez o el cineasta egipci Basel Ramsis, qui va difondre per internet les revoltes de la primavera àrab. I els bloggers de Microsiervos  que porten ja molts anys oferint informació a través de la xarxa i son un dels blogs amb més èxit d’Espanya.

‘La Nube’ promet. Ahir va tenir una gran acollida a Twitter i va ser un del TT de la nit (#lanube) i seguia sent-ho aquest matí, amb un important seguiment també per la web amb streaming  i a les xarxes socials el que permet actualitzar continguts i obrir-lo a la participació. Que li manca fluïdesa i més interactuació, sí… però crec que va ser un bon inici.

Als periodistes no ens pot fer por el món digital, només haurem d’adaptar-nos a noves maneres de fer. I com va dir Montserrat Domínguez: ‘els periodistes estem per dirigir el tràfic de la xarxa‘. Per donar-li sentit, criteri i interès.

En fi, que com diu Alaska:  Ven, sube a esta nube, yo te estaré esperando… i tu?

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s