Jo periodista, tu periodista, ell periodista…

Publicado: 8 febrero, 2012 en Articles, Internet, Periodisme, Xarxes socials
Etiquetas:, , , ,

maite ruizCada vegada més, els mitjans de comunicació estan incorporant a les seves redaccions i especialment a les seves versions digitals… l’anomenat periodisme ciutadà, un pensament dins el periodisme encarat a narrar fets o notícies relacionades amb la actualitat més immediata de la gent, dels consumidors d’aquella publicació. Així, es desentén de la via del periodisme institucional que principalment fa de portaveu de les institucions i òrgans burocràtics del sistema (governs, delegacions, ajuntaments, partits…).

Per aquells que n’estigueu més interessants us recomano el blog Periodismo Ciudadano, que parla de periodisme i la participació dels lectors i el ciberactivisme a la xarxa. Pero jo avui us volia sobretot parlar de dos iniciatives que han emprès dos grans mitjans de comunicació. Un, el New York Times, que ha desenvolupat un plugin amb WordPress per a l’edició col·laborativa. I l’altre, el grup mediàtic britànic Archant, que també ha desenvolupat una plataforma de notícies ciutadanes, iwitness24.

Sembla que els grans grups de comunicació s’han adonat de la força comunicativa de les xarxes socials, com twitter, feta i ampliada pels ciutadans i han decidit que no poden quedar-se enrera. Avui el contingut periodístic ja és cosa de tots. Una altra cosa és la forma i el valor que cada mitjà li vulgui donar a aquest contingut.

Anuncios
comentarios
 1. Periodista no ciutadana dice:

  Doncs és molt trist que avui qualsevol ciutadà amb un smartphone, amb tots els respectes, pugui substituir els, en el meu cas, 4 anys de carrera i 11 d’experiència en el món del periodisme (que sé que en són pocs!). Només cal fer un cop d’ull per veure que twitter o facebook, a banda de gent amb molt a dir, també és un niu de persones sense criteri, ètica ni estètica (això últim va, òbviament, per les faltes d’ortografia que omplen els comentaris a les xarxes socials). Si això és el que ara s’entén per periodisme…

  • maiteruiza dice:

   No crec que qualsevol persona amb un smartphone pugui ser ni fer de periodista però si pot aportar dades al periodista o al mitja, algo que de fet el periodistes sempre hem buscat… Les declaracions de la gent de carrer que ara ens arriben de forma instantània, immediata i per múltiples canals. Pel que fa a l’elaboracio del contingut, no puc estar mes d’acordar amb tu que ningú com un periodista amb una bona experiència com la que expliques pot aportar al ciutadans l’atractatiu, la redacció i el treball de contrast que tota informació i/o reportatge necessita. Gràcies per seguir-me.

 2. Emili Nieto dice:

  A mi el que més m’interessa d’una notícia no és que el periodista redacti bé i encaixi la notícia dins de l’espai de la plana sinó que em doni una bona informació.

  El que parles no es nou. Ja fa anys que existeix, doncs una persona no especialitzada com jo ja va fer una entrada al seu blog al maig del 2008 (4 anys!).

  Llegeixo versions digitals d’uns quants diaris, especialment El Periódico, El País, L’Avui i l’Ara. En el Periòdico és freqüent llegir una notícia que no té ni caps ni peus, perquè són autèntiques xorrades o en temes de successos, estan tan mal escrites que el titular no guarda relació amb el cos de l’article o no entens el que va passar. Així ho posen de manifest la major part de comentaris que la gent els deixa.

  http://emili-nieto.blogspot.com/2008/05/periodisme-ciutad.html

  Quan et deia l’altre dia “quan les coses venen malament, cal obrir nous camins”, precisament t’ho deia per tots els mitjans d’informació alternatius. Amb els blogs, facebook o twitter s’ha obert un món terrible per la informació. D’informació n’hi ha molta i no sempre la dels mitjans tradicionals de comunicació és la més veraç. El que fa falta és més ANÀLISI de la informació. I amb l’anàlisi no n’hi ha prou amb ser periodista, s’ha d’entendre una mica el tema que es parla.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s